16 Temmuz 2008 Çarşamba

DÖVME HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

- NERELERE VE KİMLERE KALICI DÖVME YAPILMAZ? NERELERE DAHA UYGUN OLUR?

Eğer yaptıracağınız bölgeye kesin olarak karar vermediyseniz kalıcı dövmenizi yaptıracağınız dövme sanatçısına danışmanızı tavsiye ederim. Zira dövmenizi yaptırmayı düşündüğünüz yer, gerek estetik açıdan gerekse de yaptıracağınız yerin deri yapısı açısından uygun olmayabilir.

Vücudun bükümlü deri dediğimiz eklem bölgelerindeki hareketli deriye dövme yaptırmamaya çalışın. Kol dirseği, el bileği, el üstü, boyun, diz kapağı ve çevresi ve hatta göbek kısmına tavsiye etmiyorum.Çünkü hareketli deride, ne kadar ince işçilik verilirse verilsin dağılmalar ve bulanıklaşmalar olacaktır. Sağlık açısından bu bölgelerde de sakınca yoktur ancak ikaz etmemizin nedeni estetik kaygılardır.

Kalıcı dövme yaptıran kişilerin geleceklerini düşünüp, kendilerini hayat boyu rahatsız etmeyecek figürler seçmeleri en makul olanıdır.

Et benlerinin üzerine, açık yara üzerine, hayati derecede alerjik tepkimeli vücutlarda, kanın pıhtılaşmasının zorlandığı kişilerde, yeni ameliyat izlerinin üzerine dövme yapılmaz.

Doğuştan gelen ve yayılma özelliği olabilecek bazı lekelerin de üzerlerine dövme yaptırmadan önce bir dermatoloğa danışılmasında yarar vardır.

Kendi isteklerini belirtemeyecekleri için hayvanlara kalıcı dövme yapılmaz .Etik olarak yapılması yanlıştır. Ne kadar para teklif edilirse edilsin bu tür istekleri her zaman geri çevirdim.
- KALICI DÖVME (TATTOO) ÇIKARTILABİLİR - SİLİNEBİLİR Mİ?

Kalıcı dövmeyi çıkarttırmak yaptırmaktan daha zahmetli bir iş olduğunu hatırlatalım. Tıbbi olarak tedavisi gerekmektedir. Veya işinde usta bir cerraha deri aldırtabilirsiniz. Modası geçecek, ileride pişmanlık duyacağınız figürleri ve yazıları dövme olarak yaptırmayın. Kocakarı ilaçlarıyla ve yöntemleriyle derinizden dövmeyi sökmeye kesinlikle kalkışmayın.Bu konuda uzman olan hekimlere danışılmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle dövme çıkartmaya çalışılmamalıdır. (bkz: Dövme Sildirme )
- KALICI DÖVME YAPILIRKEN CANIM YANAR MI?

Evet kalıcı dövme yapılırken can acıtır. Ve bence bu acı dövmenin sahiplenilmesi açısından çekilmesi gereken bir acıdır. Çektiğiniz acıyla dövmeye manevi açıdanda sahip olursunuz. Ne kadar acıyor derseniz acıyı tarif edemem. Ve kişilerin de acı eşiğini bilemem ama dayanılmayacak bir acı olmadığını söyleyebilirim.
- KALICI DÖVME ÖNCESİ ALKOL ALSAM ZARARI OLUR MU?

Kalıcı Dövme öncesinde ve yapım aşamasında kesinlikle alkol alınmamalıdır. Dövme sırasında sulu pembemsi bir kan akar. Kalıcı dövme öncesi alkol yada uyuşturucu alınması halinde kan dolaşımı hızlanacağından akıntı fazlalaşacak ve deriye verilmeye çalışılan boya geri atılacaktır. Yaptıran kişi daha fazla acı çekecek, dövme sanatçısını da uğraştıracaktır. Ayrıca deri verilmeye çalışılan rengi tam alamayacak, zorladıkça da deforme olacaktır.
- VÜCUT GELİŞTİRME SPORU YAPMAK, AŞIRI KİLO ALMAK YA DA KAYBETMEK KALICI DÖVMEYİ ETKİLER Mİ?

Dövmeyi yaptırdığınız zaman diliminden sonra (özellikle kol ve omuz için geçerli) dövmeyi yaptırdığınız bölge kaslarınız 2 yada 3 kat genişlemeyecekse herhangi bir problem yaratmaz. Zaten Vücut Geliştirme Sporu’na başlama yaş ortalaması 18 olduğu düşünülürse, o yaştan sonra vücut ölçülerinin spora bağlı kaslanma oranı profesyonel vücut geliştirme sporcuları dışında 2 kat ve üzeri olamaz. (Not:4 sene Vücut Geliştirme Ve Body Fitness Antrenörlüğü ile uğraştım. Hala da fitness yapmaktayım))

Ancak aşırı kilo kayıplarını ve alımları için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Dövme bulunan bölgedeki aşırı kilo alımı (özellikle göbek, kaba etler, boyun, baldır) ve kaybı estetik bozukluğa yol açabilir.
- DÖVME HANGİ MEVSİMDE YAPTIRILMALIDIR?

Toplumda genel kanı olarak, dövmenin yaz aylarında yapıldığı yaygındır. Nedeni de insanların daha çok yazın görselleşmeleri kışın lahana gibi kapandıklarından dövmenin akla gelmemesidir Bana göre dövme yaptırmanın en iyi zaman dilimi; dört mevsim yaşayan ülkemizde Ekim-Mart ayları arasıdır.Sonbahar veya kışın yaptırdığınız dövmenin renkleri kısa kollularla gezdiğimiz yaz aylarında oturmuş olacaktır. Ayrıca dövme seansı sonrasında yapılan bakımda kullanılan kremler ve solüsyonlar yaz aylarında (zaten sık ve çok terleyen vücudumuza) rahatsızlık verecektir. Yaz aylarında yaptırılan dövmelerde mikrop kaptırma riski çok daha fazladır.Burada yazılanların yanlış anlaşılıp ‘yazın dövme yaptırılmaz’ diye bir kural koymaya çalıştığım düşünülmesin. Ama tavsiye edilen sonbahar-kış aylarında yaptırılmasıdır.
- DÖVME YAPTIRINCA AIDS YA DA BAŞKA BİR HASTALIK BULAŞABİLİR Mİ?

Dövme yapımında kullanılan özellikle sabit aletlerin sterilize edilmiş olması ve sarf malzemelerinin de tek kullanımlık olması çok önemlidir. Eğer bir dövme de kullanılan paslanmaz metal olan sabit bar ve uç(nozzle) sterilize edilmemişse, yada iğne,deri yumuşatıcı krem, boya kabı kişiye özel kullanılmıyorsa (tek kullanımlık değil ise) risk altındasınızdır.
- DÖVME (TATTOO) YAPTIRMAK GÜNAH MIDIR?

Dövmenin islam dinince haram - günah olduğunu ya da dövme yaptıran kişinin abdesti olmayacağını söylerler. Dövmenin abdest konusunda bir sorun teşkil etmediğini çok açık ve net bir şekilde belirtebiliriz. Çünkü; dövme derinin dışına değil, içine yapıldığından, abdeste, gusle ve ibâdete mâni teşkil etmez. Çünkü abdestte ve gusülde farz olan, derinin dışını yıkamaktır.

Hiç yorum yok: